Schitul Sihla – Poiana Ciungi – M-rea Varatec
Durata: aprox 4 ore
Dificultate: medie
Marcaj: punct albastru în cerc alb.
Altitudinea maxima: 940 m
Altitudinea minima: 550 m
Lungime: 8.8 km.
Traseul este o relaxare pentru iubitorii de drumetii, fiind presarat cu pante medii si line, cu numeroase puncte de belvedere si o flora foarte variata. Din poiana Ciungi, in zilele cu vizibilitate buna, se poate admira masivul Ceahlau, toata valea Cracaului si vatra satului Varatec.
M-rea Secu – M-rea Agapia Veche
Durată: 1 – 1 ½ ore
Marcaj: punct roşu cu bordură albă.
Altitudinea maxima: 855 m
Altitudinea minima: 540 m
Lungime: 3.9 km.
Descrierea generală a traseului:
- traseul face legătura între M-rea Secu şi M-rea Agapia Veche;
- cu excepţia poienilor din apropierea Mănăstirii Agapia Veche, traseul se desfăşoară numai prin pădure. Parcurgând acest traseu poţi observa diverse tipuri de arborete din punct de vedere al compoziţiei, vârstei, etc.;
- de asemenea, pe traseu se află izvoare, un observator vechi, arbori scorburoşi, iar în locurile deschise poţi admira panorame.
Plecarea se face de la poarta mănăstirii Agapia şi se porneşte pe lângă livada mănăstirii. De aici se porneşte în urcare spre grădină, un luminiş cu o varietate mare de specii florale şi arbustiere. Acest drum merge pe aceleaşi coordonate cu traseul M-rea Agapia Veche – Schitul Sihla, asta întâmplându-se până în coama dealului unde există o separare de sensuri. Din acest punct traseul nostru începe o coborâre destul de accentuată care are ca punct final Mănăstirea Secu.
Schitul Sihla – M-rea Agapia
Durata: aprox 2 ore pedestru sau 30 minute cu masina
Dificultate: redusa
Marcaj: triunghi albastru cu bordura alba.
Altitudinea maxima: 940 m
Altitudinea minima: 530 m
Lungime: 7.0 km.
Acest traseu poate fi parcurs atat cu masina cat si pedestru, si face legatura dintre schitul Sihla si M-rea Agapia.
M-rea Agapia Veche – Schitul Sihla
Durată: 2 – 2 1/2 ore
Dificultate: medie
Marcaj: cruce rosie in patrat alb
Altitudinea maxima: 940 m
Altitudinea minima: 715 m
Lungime: 6.3 km.
Traseul porneşte de la Mănăstirea Agapia Veche, în amonte. În zonă se găsesc doua tipuri de marcaje turistice:
- Punct roşu în cerc alb, pentru traseul Agapia Veche – Secu.
- Cruce roşie în pătrat alb, pentru Agapia Veche – Sihla.
Dupa 20 de minute de mers intram intr-o poiană cu un punct de odihnă cu băncuţă. Ultimii 300 metri înainte de a ajunge aici sunt în pantă destul de mare. Imediat apare o potecă spre dreapta, care merge spre Secu (punct roşu în cerc alb), cu indicator pe care se specifică distanţa de 3 km până la Secu. În continuare se merge pe limita dintre OS Văratec şi OS Tg. Neamţ. Se trece pe lângă borna 164 din UP III Agapia. Imediat după bornă urmează 250 – 300 m cu pantă destul de mare. Punct de belvedere, situat într-o poiană mare. Poteca merge în continuare pe limita dintre ocoale, având pădurea de răşinoase imediat în dreapta.
Schitul Sihla – M-rea Sihastria
Durata: 1 – 1 ½ ore
Dificultate: redusă
Marcaj: cruce albastră în pătrat alb
Altitudinea maxima: 940 m
Altitudinea minima: 610 m
Lungime: 4.1 km.
Descrierea generală a traseului:
- traseul face legătura între Schitul Sihla şi M-rea Sihăstria, din acest motiv fiind un traseu frecventat de turiştii pelerini şi călugări;
- este un traseu ce se desfăşoară numai prin pădure, un traseu de coborâre sau de urcare în sens invers;
- la aproximativ jumătatea sa, traseul intersectează drumul forestier Alb Negru, drum ce face legătura între M-rea Sihăstria, Schitul Sihla şi M-rea Agapia.
Plecarea se face de la poarta schitului Sihla şi se porneşte de-a lungul scărilor, după care se traversează un arboret de molid pe o cărare pavată cu piatră. De aici se porneşte în urcare printr-un peisaj plin de stânci şi locuri întunecoase. Se urcă practic prin aceleşi peisaj aproximativ 30 minute, moment în care se întâlneşte un podeţ peste care, dacă se traversează se ajunge la un loc mirific atât din punct de vedere peisajistic cât şi monarhal, denumit schitul Sfânta Teodora.
M-rea Neamt – Schitul Pocrov – Sat Leghin
Durata: 2 – 2 ½ ore
Dificultate: medie
Marcaj: Cruce galbenă în pătrat alb
Altitudinea maxima: 670 m
Altitudinea minima: 486 m
Lungime: 3.7 km.
Acest traseu face legătura între edificiul culturalo-monarhal Mănăstirea Neamţului şi satul Leghin, comuna Pipirig. Este un traseu cu un grad de dificultate peste medie, destul de lung şi de greu deoarece sunt porţiuni cu pante peste 10°. Lungimea estimativă a acestui traseu este de 5,9 km, timpul estimativ de parcurgere a lui fiind de 3 – 4 ore.
Pornirea se face din parcarea situată în faţa Centrului Social Cultural Paisie de la Neamţ, clădire ce face parte din întregul complex de clădiri a Mănăstirii Neamţului. Din acest punct călătorul o porneşte pe lângă sediul Ocolului Silvic Mănăstirea Neamţului şi apoi pe lângă Oficiul Poştal Mănăstirea Neamţului. Se porneşte într-un urcuş la început cu o pantă uşoară, urcuş care trece pe lângă o stână tradiţională. Din acest punct se trece de barieră şi se intră în pădure. De aici începe greul deoarece panta creşte şi se urcă destul de anevoios. Se trece prin câteva luminişuri dar şi printr-un codru des şi destul de întunecos, preţ de două ore după care se ajunge la Schitul Pocrov, ctitorie din 1714 a Sfântului Ierarh Pahomie, monah din Mănăstirea Neamţ şi episcop al Romanului între 1707 şi 1714. Biserica este construită din bârne pe temelie de piatră. La acest lăcaş de cult se poate admira şi închina la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. De aici se porneşte pe lângă gardul schitului tot la deal şi într-o urcare destul de lină. Se observă pe acest versant că sunt numeroase intersecţii de drumuri forestiere, fiecare trecere fiind marcată corespunzător astfel încât călătorul să nu se rătăcească. Din momentul ajungerii în coama dealului se coboară spre ajugându-se, ca punct final al acestui traseu, lângă cimitirul din satul Leghin, comuna Pipirig, unde traseul se opreşte la intersecţia cu DN 15B, drum ce pleacă de la Târgu Neamţ şi ajunge la Poiana Largului.Portiunea de traseu dintre M-rea Neamt si schitul Pocrov se poate parcurge si cu masina urmarind drumul forestier, asta cand drumul este uscat.
Cetatea Neamtului – Monumentul Eroilor
Durată: 1 ora
Dificultate: medie
Marcaj: patrat alb cu dunga o dunga rosie, verticala, in mijloc
Altitudinea maxima: 565 m
Altitudinea minima: 468 m
Lungime: 3.4 km.
Descrierea generală a traseului:
- traseul face legătura între Monumentul Eroilor şi Cetatea Neamţului;
- parcurgând acest traseu poţi admira o panoramă a oraşului Târgu Neamţ, dar şi frumuseţile naturii;
- O parte a traseului se suprapune cu traseul „Cetatea Neamţului – Staţiunea Oglinzi”, respectiv partea din apropierea cetăţii. Este un traseu în care alternează porţiunile de urcuş şi porţiunile de coborâş, proporţia dintre acestea fiind aproximativ egală.
- Acest traseu face legătura între centrul oraşului Târgu Neamţ şi punctele de atracţie turistică Cetatea Neamţului şi Monumentul Eroilor.
- Pornirea acestui traseu turistic se face din spatele motelului Casa Arcaşului, un vechi şi renumit aşezământ închinat bucătăriei tradiţionale moldoveneşti. Pornind din acest punct se urcă aproximativ 30 de minute pe un drum ascensional cu o pantă relativ ridicată până se ajunge la podul care asigură intrarea în Cetatea Neamţului.
- În acest punct, călătorul îşi odihneşte sufletul contemplând celebra cetate care a rămas în istorie drept una din puţinele construcţii de acest fel ce nu a putut fi cucerită vreodată, indiferent de ce epocă istorică vorbim.
- După ce se iese din cetate, traseul se continuă de-a lungul coamei dealului ce adăposteşte cetatea, suprapunându-se pe această porţiune cu drumul forestier Cetate. Această porţiune este foarte uşor de străbătut, traseul fiind practic plan, fără dificultate.
- De aici încolo, traseul iar începe să urce, la început pe o pantă ridicată ( aproximativ 500 de metri ) după care se continuă cu o pantă lină până în vârful pantei. În acest loc există o poiană în care călătorul se poate delecta cu o apă rece de izvor şi cu fructe de pădure culese de pe numeroşii rugi aflaşi in poiană.
- Din acest punct se începe coborârea spre Monumentul Eroilor, coborâre lină şi uşoară prin numeroase luminişuri, poieni dar şi un punct de belvedere din care se poate vedea toată zona formată de oraşul Târgu Neamţ şi satele limitrofe.
- Sosirea este la Monumentul Eroilor, monument dedicat corpului de Vânători de Munte ai Armatei Române şi eroilor Primului Război Mondial. Aflată la o altitudine de 491 de metri, cu aproape 100 de metri deasupra oraşului, construcţia poate fi remarcată cu uşurinţă de la depărtare.Monumentul-mausoleu a fost inaugurat la 29 iunie 1939, în cadrul unei ceremonii solemne la care a participat regele Carol al II-lea.
Cetatea Neamtului – Statiunea Oglinzi
Durată: 1 ora
Dificultate: medie
Marcaj: triunghi roşu cu bordură alb
Altitudinea maxima: 535 m
Altitudinea minima: 408 m
Lungime: 3.1 km.
Traseul urmareste o vreme traseul „Cetatea Neamtului – Monumentul Eroilor”, la un moment dat despartindu-se, loc in care traseul „Cetatea Neamtului – Oglinzi ” merge inainte, iar traseul Cetatea Neamtului – Monument merge in dreapta.
Acest traseu face legătura între staţiunea balneo-climaterică Oglinzi şi punctul de atracţie turistică Cetatea Neamţului. Este un traseu relativ scurt şi uşor de străbătut, fiind presărat cu numeroase locuri de popas şi luminişuri. Timpul de parcurgere al acestiu traseu este de 2h – 2h30min. Pornirea acestui traseu turistic se face din faţa hotelului Oglinzi şi îşi incepe ascensiunea pe un drum forestier cu panta lină. Traseul se continuă prin pădure, având posibilitatea de a stinge setea de la un izvor situat aproximativ la mijlocul traseului. Traseul oferă şi posibilitatea unor privelişti superbe a zonei Neamţului în punctul de belvedere situat în vârful pantei. Din acest punct se coboară, ajungându-se la punctul de intersecţie cu traseul Cetatea Neamţului – Monumentul Eroilor. Traseul se continuă de-a lungul coamei dealului ce adăposteşte cetatea, suprapunându-se pe această porţiune cu drumul forestier Cetate. Această porţiune este foarte uşor de străbătut, traseul fiind practic plan, fără dificultate. Punctul final îl reprezintă celebra cetate care a rămas în istorie drept una din puţinele construcţii de acest fel ce nu a putut fi cucerită vreodată, indiferent de ce epocă istorică vorbim.
Peştera Sfânta Teodora (Sihla) – Schitul Daniil Sihastru – Capăt sat Mitocu Bălan
Durată: 1 ora
Dificultate: medie
Marcaj: triunghi roşu cu bordură alb
Altitudinea maxima: 535 m
Altitudinea minima: 408 m
Lungime: 3.1 km.
Descrierea generală a traseului:
- traseul face legătura între Peştera Sfânta Teodora (Schitul Sihla) şi Schitul Daniil Sihastru, pe de o parte, şi între Schitul Daniil Sihastru şi satul Mitocu Bălan, pe de altă parte;
- pe acest traseu se găsesc locuri cu stâncării (Râpa lui Coroi), ochiuri, poieni, locuri propice observării cerbului, căpriorului, râsului, ursului, etc. Traseul se intersectează cu traseul 5, în apropierea bordeiului de vânătoare, şi a parchetului cu observator;
- partea de la Peştera Sfânta Teodora la Schitul Daniil Sihastru, este frecventată de turişti pelerini, în timp ce partea de la Schitul Daniil Sihastru la Mitocu Bălan este mai liniştită, şansele de a surprinde speciile sălbatice fiind mai mari.