Studiile şi cercetările, necesare a fi efectuate în ceea ce priveşte zimbrul, adreseaza urmatoarele aspecte:

  • genetică – întrucât în cazul turmelor în libertate nu poate exista un control al împerecherilor, pentru a se putea determina compoziţia genetică a turmei, este necesar, mai ales atunci când există mai mult de un mascul matur, a se efectua analize de ADN. Acestea se pot realiza prin prelevare de probe (în special păr, pentru a se evita colectarea, în aceeaşi mostră, de păr provenind de la mai multe animale, se recomandă recoltarea din locurile de odihnă pe timpul nopţii).
  • capacitatea de suport a habitatelor – se vor putea determina şi clasifica astfel zone de reintroducere, habitate optime, zone de refugiu, terenuri de hrană, coridoare de migraţie şi habitate suboptimale.
  • aspecte sanitar veterinare – starea de sănătate a exemplarelor va trebui monitorizată, indiferent că este vorba de animale aflate în captivitate, semilibertate, sau libertate, fiind necesară examinarea completă a exemplarelor bolnave sau moarte. Se va pune accent pe bolile care sunt extrem dăunatoare pentru zimbru precum tuberculoza, febra aftoasă, boala limbii albastre, bruceloză, leucoză, etc.
  • ecologie – în vederea stabilirii rolului şi impactului zimbrului în ecosistemele forestiere din România.

În activităţile de cercetare pot fi implicaţi administratorii de rezervaţii, institutii de învăţământ superior, grădini zoologice, ONG-uri de profil, etc.