I. Parcul Natural Vanatori Neamt

Proiectul de reintroducere a zimbrului, derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, a fost statuat ca unul din obiectivele planului de management al Parcului inca de la infiintarea acestuia, în cadrul proiectului „Managementul Conservării Biodiversităţii” (1999-2006), dar primii pasi consistenti privind reintroducerea zimbrului s-au facut incepand cu 2003.

In momentul de fata, Parcul Natural Vanatori Neamt este sigurul loc din tara in care zimbrul se intalneste in captivitate in cadrul Gradinii Zoologice din comuna Vanatori (efectiv de 6 zimbri); in semilibertate, in cadrul Centrului de Management al Zimbrului, din cadrul Administratiei Parcului Natural Vanatori Neamt (un efectiv de 17 zimbri) si 24 zimbri in libertate. În primăvara anului 2016, efectivul aflat în libertate a fost suplimentat cu încă 3 exemplare.
Zona in care s-a realizat in data de 22 martie 2012, prima eliberare a zimbrilor din țara noastră 9cinci exemplare), aparține administrativ de comuna Crăcăoani, județul Neamț este una izolată,  cu păduri de foioase și amestec și altitudinea cuprinsă între 800 și 1000m, optimă din punct de vedere al existenței zimbrului în condiții de libertate.
Monitorizarea zimbrilor in libertate se relizeaza cu colare radio si colare GPS, montate in jurul gatului zimbrilor. Pana in momentul de fata (august 2016), s-au obtinut o serie de date preliminare cu privire la modul de utilizare a habitatelor si a deplasării în teritoriu. Astfel, zimbrii si-au extins treptat arealul din libertate, dupa patru ani de existenta in libertate explorand un teritoriu de peste 40000 ha, preferand zonele cu regenerare puternica si paduri de foioase si amestec.
Dupa punerea in liberate, s-a trecut practic la o noua etapa a acestui ambitios program pilot de reintroducere, aceea de monitorizare a exemplarelor eliberate.

II. Armeniş

Experienta acumulată de Parcul Natural Vânători Neamţ a fost de folos pentru replicarea programului într-o altă zonă din tară. În Muntii Tarcu s-a deschis vara aceasta(iunie 2016) poarta spre sălbăticie pentru peste 20 de zimbri, cu sprijinul unei importante organizatii internationale ce militează pentru conservarea naturii.