În momentul de faţă, Parcul Natural Vanatori Neamt este sigurul loc din ţară în care zimbrul se întâlneşte în captivitate, în cadrul Grădinii Zoologice din comuna Vânători, în semilibertate, în cadrul Centrului de Management al Zimbrului, din cadrul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ şi în libertate, în zona Chitele.
Zona în care s-a realizat prima eliberare a zimbrilor din ţara noastră, aparţine administrativ de comuna Crăcăoani, judeţul Neamţ, este una izolată, o zonă cu păduri de foioase şi amestec cu altitudinea cuprinsă între 800 şi 1000m, optimă din punct de vedere al existenţei zimbrului în condiţii de libertate.
Zimbrii s-au reintrodus cu succes în sălbăticie începând cu martie 2012, în această perioadă înregistrându-se şi un spor natural de 5 viţei.
Exemplarele de zimbrii din libertate au fost dotate cu colare radio (5 bucăţi) sau GPS (4 bucăţi), pentru a putea fi monitorizaţi în timp real din punct de vedere al utilizării terenurilor, preferinţei refugiilor, habitatelor, etc.
La mijlocul anului 2016, efectivul de zimbri în libertate este de 24 exemplare. S-au pus în libertate 5 exemplare în 2012, 5 exemplare în 2013 și 6 exemplare în 2014, 2 exemplare in 2015 şi 3 exemplare în 2016. Primele exemplare existente în libertate au reușit să supraviețuiască pe parcursul a 4 sezoane reci, în condiții dificile de iarnă și în prezența lupilor și urșilor. Adaptarea efectivului în libertate este dată atât de mărimea suprafaței explorată de acesta, respectiv aprox. 2,000 ha în 2012, 5,000 ha în 2013, 20,000 ha în 2014 şi peste 40000 în anul 2016cât și de diversificarea habitatelor utilizate.
Prezența zimbrului în libertate funcționează ca un mecanism natural pentru menținerea echilibrului între ecosistemele forestiere și cele praticole.
Zimbrul contribuie la menţinerea unei compoziţii diversificate a pădurii, putând fi astfel create nişe ecologice noi pentru alte specii de nevertebrate, păsări, mamifere mici.
La 4 ani de la prima reintroducere s-a dovedit că zimbrul s-a adaptat condițiilor specifice din zona Parcului și că, mai mult decât restaurarea în arealul natural, prezenţa acestuia oferă beneficiile unei „specii-umbrelă” pentru zona de reintroducere.