Refacerea speciei zimbru în România a început la data de 12 noiembrie 1958, cu două exemplare importate din Polonia în pădurea Haţeg, judeţul Hunedoara.
La nivelul anului 2016, în România, această specie se găseşte în condiţii de captivitate în 2 zone aflate în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor şi anume, în Zoo Vânători Neamţ (6 exemplare) şi în rezervaţia Haţeg Slivuţ (6 exemplare), precum şi în Zoo Resita (2 exemplare), Zoo Barlad (2 exemplare), Zoo Târgovişte (1 exemplar), Zoo Hunedoara(2 exemplare). Efectivul aflat în captivitate înseamnă 17 exemplare adică 10% din totalul populaţiei de zimbri din România, la nivelul anului 2016.
Rezervaţia Haţeg Slivuţ
In timp, de la Haţeg s-au transferat zimbri în diverse locaţii din România, cum ar fi: Poiana Braşov, Grădina Zoologică Bucureşti, Piteşti, Bucşani, Târgu Mureş etc. Ca rezultat al împerecherilor repetate între indivizii din cadrul rezervaţiei a apărut fenomenul de consangvinizare, născându-se exemplare cu o rezistenţă scăzută, înregistrându-se nu de puţine ori chiar decesul descendenţilor la naştere.
Zimbrii de la Haţeg sunt adăpostiţi într-un ţarc cu o suprafaţă de 5 ha.
Pe timp de primăvara-vară zimbrii se hrănesc cu iarba, primind ca hrană suplimentară porumb şi suculente iar pe timp de toamnă-iarnă pe lângă hrana naturală pe care o pot găsi în ţarc (ghinda), primesc ca hrană suplimentară porumb, fân, suculente şi sare.
Gradina Zoologica Dragoş Vodă Vânători Neamţ
La Gradina Zoologică de la Vânători Neamţ, zimbrii au fost aduşi prima dată în anul 1969. În momentul de faţă se găsesc 6 exemplare de zimbri într-un ţarc de 4 ha.