Pentru că școala ocupă un rol important în educarea și formarea oricăruia dintre noi, administrația parcului acordă o atenție deosebită acestui aspect.
Fiecare localitate din zona parcului, deține un anumit număr de unități de învatamânt de diferite grade, segmentul căruia ne adresăm cu predilecție, reprezentându-l clasele I-VIII.
Anual, după o prealabilă consultare cu unitățile de învățământ, Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, elaborează Planul de educație ecologică, în baza căruia, se desfășoară în grădinițe și școli sau la Centrul de vizitare, diverse activități cu implicarea populației școlare.
Campanii de educație și conștientizare desfășurate în Parcul Natural Vânători Neamț
“Luna plantării arborilor “– 15 martie – 15 aprilie
Încă de la înființare Administrația Parcului Natural Vânători Neamț împreună cu reprezentanți ai Direcţiei Silvice Neamţ au desfășurat în perioada 15 martie – 15 aprilie activități specifice, cărora li s-au alăturat și cele din școli și grădinițe. Una dintre cele mai populare activități desfășurată în Luna plantării arborilor este Drumul unei păduri.
Activitatea, se adresează preșcolarilor și școlarilor claselor primare, se desfășoară în sala de clasă și este structurată pe două părți:
– una teoretică adusă în fața copiilor prin intermediul unei prezentări Power Point ce ilustrează etapele pe care le parcurge pădurea de la o sămânță până la arborele matur și
-o alta practică ce constă în semănarea de semințe sau repicarea de puieti, de molid, în recipiente de plastic în care am pus pământ.
Activitatea îi face pe cei mici să conștientizeze de cât timp și efort este practic nevoie pentru a ne putea bucura de binefacerile pe care ni le oferă pădurea.
Și pentru că am vorbit de timp, de 15 ani are nevoie un puiet ca să ajungă – pom de Crăciun. Ei bine, 15 ani nu este tocmai puțin! Și când ne gândim că toate eforturile lui de a crește și ale silvicultorilor de a-l ajuta, au fost zadarnice…. este trist. Un Pom de Crăciun care a fost tăiat din pădure, după trecerea Sărbătorilor de iarnă ajunge la …gunoi.
Pentru a evita o asemenea situație, oamenii au găsit o serie de soluții:
- achiziționarea unui brad artificial, care poate fi folosit mai mulți ani,
- cumpărarea unui brăduț în ghiveci, împodobirea lui mai mulți ani la rând, după care plantarea după caz, în fața blocului, a casei, sau chiar la o margine de pădure.
Și pentru că avem alternative, doar de noi depinde să le punem în practică, pentru a evita ca Pomul de Crăciun să ajungă…la gunoi.
În cei 20 ani de când ne preocupăm de educația forestieră a celor mici, împreună cu colegi din cadrul Direcției Silvice Neamț, am oferit posibilitatea ca peste 5000 de copii să semene o sămânță sau să planteze un puiet.
“Ziua zimbrului – Ziua Parcului Natural Vânători Neamț “- august
Organizată anual în luna august, manifestarea este corelată cu Zilele comunei Vânători Neamț și se adresează atât copiilor cât și adulților. Cei mici se pot bucura de activități în aer liber: tir cu arcul, spectacole de teatru, ciclism, trasee în miniparcul de aventură și alte jocuri distractive, în timp ce adulții pot participa în incinta Centrului de vizitare la diverse dezbateri având ca tematică promovarea valorilor naturale, culturale și tradiționale din Ținutului zimbrului.
Ediția organizată în 2019, a fost una specială, desfășurându-se sub auspiciile aniversării a 20 de ani de existență a Parcului Natural Vânători Neamț. În curtea Centrului de vizitare a fost organizat Târgul de produse “Ținutul zimbrilor. Legenda continuă- ediția a II a”. Producători din 11 comune reunite în cadrul Grupului de Acțiune Locală Ținutul zimbrilor, au oferit celor prezenți un veritabil deliciu culinar asezonat cu joc și voie bună în Ținutul zimbrului.
“Ana are mere…pentru zimbri!”- septembrie- noiembrie
La fiecare început de toamnă ne întoarcem la școală trăind bucuria unui nou început. ABECEDARUL, trezește nostalgii și ne duce cu gândul pe fiecare dintre noi la prima zi din clasa I. Călăuziți de doamna învățătoare, între filele lui, am descoperit alături de multe altele și propoziția “Ana are mere” , căreia noi, cei din Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, i-am dat o altă conotație:
“Ana are mere…pentru zimbri!”
Asa cum noi, oamenii, apreciem atât de mult ciocolata, la fel de mult pentru zimbri valorează așa – numitele suculente: mere, pere, cartofi, sfeclă furajeră, dovleci, etc. Nu sunt de neglijat nici știuleții de porumb, boabele de grâu, orz, ovăz, secară și altele asemenea, care înainte de intrarea în sezonul rece, constituie un excelent supliment pentru zimbri.
Totul a început ca o joacă la începutul toamnei anului 2013, când în Țarcul de aclimatizare de la Vânători, a văzut lumina zilei un vițel de zimbru. Copiii de la școlile din zonă s-au grăbit să vină să-l vadă și s-au întrecut în a-i găsi un nume cât mai potrivit. Atunci, am decis ca cei care vor aduce simbolic un măr pentru zimbrișor, vor vizita gratuit zona Centrului de Vizitare și vor avea posibilitatea să lase la plecare o propunere de nume.
Am botezat-o astfel pe Rozana (după Ozana lui Creangă) și după două luni în care am primit sute de vizitatori, aveam colectate cca. 1 tonă de furaje pentru zimbri.
Am decis astfel să organizăm anual campania și să recompensăm clasa care aduce cea mai mare cantitate de furaje.
“Noaptea zimbrului”- noiembrie
Și pentru că nu putem oferi premii tuturor celor implicați în Campania “Ana are mere…pentru zimbri!” , invităm reprezentanți ai școlilor să ni se alăture la “Noaptea zimbrului”. Regulile sunt foarte simple: fiecare participant trebuie să aducă un dovleac sculptat, echipat cu lumânare iar echipa formată din 10-12 copii de la aceeași școală, are obligația să aducă un dovleac uriaș. Aruncatul merelor la țintă, sculptatul dovlecilor contra cronometru, rostogolitul dovleacului printre jaloane sunt doar câteva dintre probele la care sunt supuși participanții.